Sant Carles de la Ràpita – Casa de Fusta

Parc Natural del Delta de l'ebre

Una ruta per un dels indrets menys coneguts del Delta de l'Ebre

Característiques

  • Durada: 4:00 h.
  • Distància: 24.4km
  • Localització: Palau Firal - 43540 Sant Carles de La Ràpita
  • Mitjà de transport: Bicicleta, A peu
  • Estacionalitat: Tot l'any
  • Dificultat: Baixa

Descripció de la ruta

Per qüestions de propietats privades i de la temporada de caça, aquest itinerari disposa de dos variants en funció de l’època de l’any.
De març a setembre Iniciem el recorregut al pavelló firal de Sant Carles de la Ràpita (km 0). Amb el pavelló a la nostra dreta, continuem endavant
fins arribar a la cruïlla de la carretera que uneix la Ràpita amb el Poblenou del Delta (Km 0,5).
Seguim amb absoluta precaució per la carretera durant 400 m, fins veure a la nostra esquerra un camí de terra i la senyal indicativa de l’itinerari. Girem, amb cautela a l’esquerra, abandonant la carretera, i continuem recte pel camí de terra. Al cap de 200 m, creuarem la Sèquia de Mar (Km 1,1) i continuem a l’esquerra per un camí de terra que, a l’inici, disposarà d’una sèquia de reg a l’esquerra i, seguidament mentre pedalem, observarem tres típiques edificacions de ribera a la nostra dreta. Al cap de 900m, aquest camí gira forçosament a la dreta (Km 2). Girem doncs a la dreta i seguim sempre recte. Tindrem arrossars
a banda i banda, durant 1,1km. Després d’aquesta distància, a la nostra esquerra disposarem d’una filera d’aubes i xops i, al darrera, una densa formació de canyís que ens indica que limitem amb els Erms de Vilacoto o Casablanca (Km 3,1), zona del Parc de propietat privada.

A l’hivern els Erms acullen un ímportant dormider d’arpelles i, a l’estiu és relativament comú observar el picampall o repicatalons. Seguim sempre endavant, doncs, amb els Erms a la nostra esquerra i els arrossars a la dreta durant 1,1 Km, on haurem de girar obligatòriament a l’esquerra, ja que topem amb el desaigüe de la Maquineta (Km 4,2). Girem a l’esquerra i seguim endavant pel camí de terra, tenint de referència el desaigüe de la Maquineta a la dreta i els Erms a la nostra esquerra. Al cap de 500 m tornem a tenir arrossars a banda i banda i al cap de 1km girem a la dreta (Km 5,8) en busca de la bassa de l’Encanyissada. Resseguim el camí de terra durant 600 m més fins arribar a la sèquia de l’Anglès i la carretera del mateix nom que neix als Ullals de Baltasar (Km 6,4). En aquest punt, creuem l’Anglès i la carretera i seguim endavant per un camí de terra que neix enfront nostre a la dreta. El resseguim durant 900 m, passant gairebé al final pel mas de la Campana, fins arribar a la Sèquia Gran (Km 7,2). En aquest punt, hem de creuar la sèquia per un pont de ferro verd, habilitat per a bicicletes.
Un cop creuada la sèquia, podem, opcionalment apropar-nos al mirador de Patrau situat a 250 m a la nostra dreta. També en aquest punt estem connectats amb l’itinerari núm 1 La ruta de les llacunes.
La nostra ruta, però continua cap a l’esquerra. Girem doncs, un cop creuat el pont cap a l’esquerra i al cap de 1km girem a la dreta per enllaçar, al cap de 400m amb el carril bici de l’Encanyissada. En aquest punt també ens trobem enllaçats amb la ruta 6 Amposta-Ullals-Casa de Fusta. Seguim endavant pel carril bici, en busca de la Casa de Fusta. Al cap de 2,7 Km arribem al mirador del Carreter (Km 11,2). Seguim endavant i al cap d’1 km arribem a la Casa de Fusta, edifici emblemàtic del Delta, centre d’Informació del Parc i que acull una exposició sobre les basses del Delta (km 12,2).

De març fins el setembre, retornem sobre les nostres passes per a un recorregut total de 24,4 Km.

Aquest itinerari transcorre per camins rurals (64%) per carril bici (28%) i per carretera (8%). Terra (92%), asfalt (8%).

D’octubre a febrer
Durant el període de caça, d’inicis d’octubre a finals de febrer, l’àrea de Vilacoto està tancada, per la qual cosa, l’itinerari l’hem d’efectuar de la següent manera: Fem el mateix recorregut inicial que de març a setembre, però
al creuar la Sèquia de Mar (Km 1,1), girem a la dreta i seguim per un camí de terra que transcorre paral·lel a la Sèquia durant 1,8 Km, quan toparem amb una propietat privada i ens veurem obligats a incorporar-nos a la carretera que uneix La Ràpita amb el Poblenou del Delta (Km 4). Ens incorporem a l’esquerra a la carretera i, amb absoluta precaució, seguim direcció Poblenou. Al cap de 850 metres, abandonem la carretera, girem a l’esquerra i ens incorporem a un camí asfaltat, el camí del canal de l’Anglès (Km 4,9). Seguim doncs per l’Anglès (rep el nom de la sèquia que l’acompanya paral·lelament) durant 2,1 Km, on haurem de creuar el pont que salva la Sèquia. A partir d’aquí seguim el mateix itinerari que a la primavera-estiu, trobant-nos el Mas de la Campana i el pont de ferro (Km 7,8); l’enllaç amb el carril bici de l’Encanyissada (Km 8,9); el mirador del Carreter (Km 11,9) i la Casa de Fusta (Km 12,9). D’octubre a febrer, retornem sobre les nostres passes per a un recorregut total de 25,8 Km.

Aquest itinerari transcorre per camins rurals (40%) per carril bici (28%) i per carretera (32%). Terra (68%), asfalt (32%).

Open chat