Ruta de les llacunes

PARC NATURAL DEL DELTA DE L’EBRE

Descobreix els secrets naturals més sorprenents del Delta de l'Ebre amb aquesta ruta entre les llacunes.

Característiques

  • Durada: 4:00 h.
  • Distància: 26km
  • Localització: Casa de Fusta - Partida de l'Encanyissada 43870 Amposta
  • Mitjà de transport: Bicicleta, A peu
  • Estacionalitat: Tot l'any
  • Dificultat: Baixa

Descripció de la ruta

Iniciem el recorregut a la Casa de Fusta (km 0) i continuem pel carril bici de l’Encanyissada. En aquest tram inicial la vegetació predominant és el canyís (Phragmites australis), planta que envolta i dóna nom a la bassa. Al final del carril (km 3,7) -on habitualment pasturen bous- girem cap a l’esquerra per un camí de terra que condueix cap a la carretera que enllaça Sant Carles de la Ràpita i el Poble Nou del Delta. Per evitar-la, just 150 m abans d’arribar-hi, girem de nou a l’esquerra (km 7,4) i continuem per un camí de terra que finalitza just enfront del canal de Sant Pere. Aquí, ens veiem obligats a circular per la carretera durant 500 m. Observem la pantena -art de pesca fix en forma d’embut- i amb molta precaució avancem uns 250 m fins a trobar un nou camí de terra que neix a l’esquerra i que transcorre paral·lel a l’Encanyissada. Aquest camí permet arribar al Poble Nou (km 11,1). Aquí tenim dos possibilitats: tornar a la Casa de Fusta (situada a 2,7 km) o continuar el recorregut.

Si es decideix continuar, seguirem amb molta precaució per la carretera que uneix el Poble Nou i la barra del Trabucador. A l’esquerra tindrem sempre arrossars, amb els omnipresents esplugabous (Bubulcus ibis) buscant aliment, i a la dreta, una mica lluny, la badia dels Alfacs. Al darrer tram observem les antigues salines de Sant Antoni i just abans d’arribar a la platja, neix a l’esquerra (km 16,3) una carretera que ens portarà fins al mirador de la Tancada, des d’on podrem observar la fauna present a la bassa, especialment flamencs (Phoenicopterus roseus), ànecs collverds (Anas platyrhynchos) i cabussons (Podiceps cristatus). És el moment de prendre’ns un descans. Seguirem recte uns 600 m fins a trobar el carril bici que recorre la Tancada. Observem el canvi de vegetació. Ara la salicòrnia (Arthrocnemum fructicosum), planta adaptada a sols salins, domina el paisatge.

Quan s’acaba el carril (km 21,7), seguim recte per un camí d’ús rural un km fins a trobar la carretera que transcorre paral·lela a un gran canal de terra. Girem a la dreta (km 23,2) i al cap de 700 m trobem el pont per on hem de tombar a l’esquerra per dirigir-nos de retorn al punt de partida. Abans d’arribar-hi, trobem al mirador de l’Embut (km 24,1) des d’on tindrem una magnífica vista del Clot de l’Encanyissada -observeu les fotges (Fulica atra)- i la caixa niu per rates penades més gran d’Europa. Podem contemplar també la Casa de Fusta, situada a 2 km. La distància total de recorregut és aproximadament de 26,2 km.

Aquest itinerari transcorre per una zona del Parc Natural del Delta de l’Ebre on la presència espectacular d’aus està garantida a qualsevol època de l’any.

Open chat