Ruta del Camí de Sirga

Amposta per Balada fins a Sant Jaume d'Enveja

El camí de Sirga, un camí centenari lligat a la cultura del riu

Característiques

  • Durada: 4:00 h.
  • Distància: 22km
  • Localització: Oficina de Turisme Avinguda Sant Jaume 42 43870 Amposta
  • Mitjà de transport: Bicicleta, A peu
  • Estacionalitat: Tot l'any
  • Dificultat: Baixa

Descripció de la ruta

Aquest itinerari s’emmarca en el projecte “Restauració integral del bosc de ribera al tram del riu Ebre entre Tortosa i la desembocadura”, desenvolupat pel Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí.

L’actuació ha recuperat el bosc de ribera del marge dret de l’Ebre i l’antic camí de Sirga deltaic. Aquest camí estava situat a la riba del riu i vinculat estretament amb els llaguts, embarcacions que navegaven per l’Ebre transportant, principalment, arròs aigües amunt i matèries escasses al Delta (pedres, fusta, etc.) aigües avall.

El llagut era arrossegat, aigües amunt, des de la ribera per animals, els matxos o per persones, els sirgadors. Aigües avall, aprofitava el corrent i podia usar una vela llatina per aprofitar el vent.

A mitjan segle XX, amb la millora de la comunicació rodada per ferrocarril i carretera i la construcció dels embassaments de Ribaroja, Flix i Mequinensa, l’Ebre va perdre definitivament el seu paper de via de comunicació i en conseqüència, va significar la pèrdua de la navegació fluvial i dels llaguts.

Actualment, es poden visitar dos llaguts al Delta: un està exposat a l’ Ecomuseu i l’altre al davant del Club Nàutic Deltebre. A més, s’ha recuperat un llagut “Lo Sirgador” que fa rutes turístiques des d’Amposta fins a Miravet.

Open chat