Camí de Sant Jaume de l’Ebre

LES PRIMERES ETAPES CAP A SANTIAGO

El Camí de Sant Jaume de l'Ebre s'inicia a la desembocadura del riu Ebre i remunta el curs del riu fins a Logronyo, on enllaça amb el Camí Francès.

Característiques

  • Durada: 14:30 h.
  • Distància: 74.6km
  • Localització: El Muntell de les Verges, Deltebre
  • Mitjà de transport: A peu
  • Estacionalitat: Tot l'any.
  • Dificultat: Baixa

Descripció de la ruta

Segons explica la tradició, el mateix apòstol Sant Jaume, va recórrer aquest camí i durant la seva travessia se li va aparèixer la Mare de Déu sobre un pilar, al lloc en el qual avui s’aixeca la basílica del Pilar de Saragossa. Històricament, ha servit als pelegrins assentats a les terres regades pel riu Ebre, així com als pelegrins d’altres països mediterranis. Territorialment recorre les comunitats autònomes de Catalunya, Aragó, Navarra i la Rioja.

Aquesta ruta, a les nostres terres, té la particularitat de ser una ruta de diferents etapes intercomarcals, compartides entre tres comarques, el Baix Ebre, el Montsià i la Terra Alta. A continuació, detallem les quatre primeres etapes que van des de la desembocadura de l’Ebre fins a Xerta.

Etapa 1 – Desembocadura – Poble Nou (24km)

S’inicia a la desembocadura de l’Ebre, a la Muntanya de les Verges del municipi de Deltebre, quatre verges que representen les patrones de les comunitats per on passa el riu: les Verge de la Cinta (Catalunya), la Pilarica (Aragó), Sta. Anna de Tudela (Navarra) i La Valvanera (Rioja). Passem pel nou port fluvial de Deltebre i por l’embarcador de les “Golondrines“, on girarem a la dreta per una senda que ens porta al canal de l’esquerra de l’Ebre, girarem a l’esquerra fins al passeig fluvial i des d’allà, fins el pont el Passador, que enllaça les dues ribes del riu i ens portarà a Sant Jaume d’Enveja. Continuarem recte, passant pel carrer Major i el cementiri fins a arribar a la carretera que va a Amposta (TV-3405), on girarem a la dreta. A uns 1.500 m. girarem a l’esquerra per dirigir-nos cap al Poble Nou, on arribarem vorejant la llacuna de l’Encanyissada. El recorregut està senyalitzat amb uns pals cilíndrics d’1,20 m. d’altura, bisellats a la part superior, on hi ha una placa indicativa del Camí.

Etapa 2 – Poble Nou – Amposta (21.5km)

Abandonem Poble Nou per una carretera estreta i en 9 km arribem a la cruïlla amb la carretera TV-3408. Anant a l’esquerra entrarem a La Ràpita pel Port dels Alfacs i les restes del convent de les Santjoanistes. Tornem a la cruïlla abans esmentada i continuem cap a Amposta seguint el Canal Marítim de Navegació, construït durant el regnat de Carles III.
Passarem per una resclosa i en arribar a la carretera N-340, girarem a l’esquerra per un camí que ens portarà a un gran pont que passarem per sota i seguint els senyals, anirem cap a l’Alberg de Pelegrins Natzaret, on trobarem la 1a petxina que ens indica el camí a seguir, ja que a Amposta la senyalització urbana s’ha fet mitjançant unes rajoles ceràmiques amb la clàssica petxina del pelegrí, vorejant la façana fluvial del poble.
Creuant el canal, passem pel molí d’Adell (2a petxina),  l’Oficina de Turisme (3a petxina), l’Ajuntament i l’església Arxiprestal.
Agafarem el petit carrer dels Estudis (4a petxina) I anirem a la dreta pel carrer Sant Antoni (5a petxina.) Per arribar a la placeta de Sta. Susanna, sota del Pont Vell (6a petxina).
Pujarem per unes escales i travessant el carrer del Pont entrarem al Castell (7a petxina.) Passant per davant de la Biblioteca Comarcal i girant a la dreta pel carrer Buenos Aires (8a petxina.) Per agafar el canal de la dreta per la part més propera al riu i seguir-lo fins a Tortosa.

 

Etapa 3 – Amposta – Tortosa (17km)

Sortim d’Amposta pel Canal de la dreta de l’Ebre i el seguim, passant per sota dels ponts de l’autopista A7 i de la via del tren.

Deixem a l’esquerra la Torre de la Carrova i passem per Mianes i Vinallop. Creuem la cruïlla amb la carretera C-12 i continuant pel canal arribem al Raval de Crist on girem a la dreta fins arribar a la perillosa rotonda del pont del Bimil·lenari.

Passat aquest, tombem a mà esquerra per la Avgda. de la Generalitat on molt a prop trobarem l’Oficina de Turisme. Continuant per aquesta avgda. arribarem a la Pl. Constitució i des d’allà ens podem endinsar a la part antiga de la ciutat i trobar la Catedral i el punt emblemàtic de l’Arc dels Romeus.

 

Etapa 4 – Tortosa – Xerta (12.1km)

Iniciem la ruta al casc antic de Tortosa, des de l’Arc del Romeus. Les fletxes grogues, que ja es comencen a distingir i de seguida arribem al primer gran pont per on podem travessar el riu Ebre. A la dreta i al centre de les seves cabaloses aigües emergeix un monument a la famosa batalla de l’Ebre, i al final del pont l’església del Roser ens acomiada desitjant-nos una bon Camí.

Immediatament, es torça a la dreta per prendre, la Rambla de Catalunya que condueix a una gran rotonda coneguda popularment com “Els Quatre Camins”. Cal seguir de front cap a Roquetes, fins a arribar al Canal de l’Ebre, que no ha de creuar-se,  assenyat amb la llegenda: Camí de Sant Jaume. Prendrem el canal, al qual tindrem sempre a la nostra esquerra i no abandonarem fins a finalitzar l’etapa a Xerta.

Abans passarem per la petita localitat d’Aldover, que quedarà a la nostra esquerra, i per unes instal·lacions esportives i d’esbarjo, que poden ser útils per prendre un petit respir. La ruta està marcada també per la Via Verda.

 

 

Font: Xacobeo Ebre Montsià  http://www.xacobeoebremontsia.com/

Open chat