Camí de Sant Jaume de l’Ebre

LES PRIMERES ETAPES CAP A SANTIAGO

El Camí de Sant Jaume de l'Ebre s'inicia a la desembocadura del riu Ebre i remunta el curs del riu fins a Logronyo, on enllaça amb el Camí Francès.

Característiques

  • Durada: 14:30 h.
  • Distància: 74.6km
  • Localització: El Muntell de les Verges, Deltebre
  • Mitjà de transport: Bicicleta, A peu
  • Estacionalitat: Tot l'any.
  • Dificultat: Mitja

Descripció de la ruta

Segons explica la tradició, el mateix apòstol Sant Jaume, va recórrer aquest camí. Durant la seva travessia va aparèixer la Mare de Déu sobre un pilar, lloc on actualment s’aixeca la basílica del Pilar de Saragossa. Històricament, ha servit als pelegrins assentats a les terres regades pel riu Ebre i als pelegrins d’altres països mediterranis. Territorialment recorre les comunitats autònomes de Catalunya, Aragó, Navarra i la Rioja.
Aquesta ruta, a les nostres terres, té la particularitat de ser una ruta de diferents etapes intercomarcals, compartides entre tres comarques, el Baix Ebre, el Montsià i la Terra Alta. A continuació, detallem les quatre primeres etapes que van des de la desembocadura de l’Ebre fins a Xerta.

Etapa 1 – Desembocadura – Poble Nou del Delta (24km)

S’inicia a la desembocadura de l’Ebre, a la Muntanya de les Verges del municipi de Deltebre, quatre verges que representen les patrones de les comunitats per on passa el riu: les Verge de la Cinta (Catalunya), la Pilarica (Aragó), Sta. Anna de Tudela (Navarra) i La Valvanera (Rioja). Es passa pel nou port fluvial de Deltebre i per l’embarcador de les “Golondrines”, on s’ha de girar  a la dreta per una senda que porta al canal de l’esquerra de l’Ebre, girant  a l’esquerra fins al passeig fluvial i des d’allà, fins el pont el Passador, que enllaça les dues ribes del riu i porta a Sant Jaume d’Enveja. Es continua recte passant pel carrer Major i el cementiri fins arribar a la carretera que va a Amposta (TV-3405), on s’ha de girar a la dreta. A uns 1.500 m. es gira  a l’esquerra per dirigir-se cap al Poble Nou, on s’arriba vorejant la llacuna de l’Encanyissada. El recorregut està senyalitzat amb uns pals cilíndrics d’1,20 m. d’altura, bisellats a la part superior, on hi ha una placa indicativa del Camí.

Etapa 2 – Poble Nou del Delta – Amposta (21.5km)

S’abandona el Poble Nou per una carretera estreta i en 9 km s’arriba a la cruïlla amb la carretera TV-3408. Anant a l’esquerra s’entra  a Sant Carles de La Ràpita pel Port dels Alfacs. Es torna a la cruïlla continuant cap a Amposta seguint el Canal Marítim de Navegació.
Es passa  per una resclosa i en arribar a la carretera N-340, es gira a l’esquerra per un camí que porta a un gran pont, on es passa  per sota i seguint els senyals  cap a l’Alberg de Pelegrins Natzaret, on hi ha la 1a petxina que indica el camí a seguir.
Creuant el canal,  pel molí d’Adell (2a petxina),  l’Oficina de Turisme (3a petxina), l’Ajuntament i l’església Arxiprestal.
Es va pel petit carrer dels Estudis (4a petxina) i es va per la dreta pel carrer Sant Antoni (5a petxina.) Per arribar a la placeta de Sta. Susanna, sota del Pont Vell (6a petxina).
Es puja per unes escales i travessant el carrer del Pont s’entra al Castell (7a petxina.) Passant per davant de la Biblioteca Comarcal i girant a la dreta pel carrer Buenos Aires (8a petxina.) Per agafar el canal de la dreta per la part més propera al riu i seguir-lo fins a Tortosa.

Etapa 3 – Amposta – Tortosa (17km)

Sortint d’Amposta pel Canal de la dreta de l’Ebre es segueix  passant per sota dels ponts de l’autopista A7 i de la via del tren.
Es deixa a l’esquerra la Torre de la Carrova passant per Mianes i Vinallop. Es creua la cruïlla amb la carretera C-12 i continuant pel canal s’arriba al Raval de Crist, girant a la dreta fins arribar a la perillosa rotonda del pont del Bimil·lenari.
Passat el pont, es tomba  a mà esquerra per la Avgda. de la Generalitat on molt a prop hi ha l’Oficina de Turisme. Continuant per aquesta avgda. s’arriba a la Pl. Constitució i des d’allà s’arriba a la part antiga de la ciutat, trobant la Catedral i el punt emblemàtic de l’Arc dels Romeus.

Etapa 4 – Tortosa – Xerta (12.1km)

La ruta s’inicia amb sortida  al casc antic de Tortosa, des de l’Arc del Romeus. Es distingeixen per unes fletxes grogues, arribant al primer gran pont per on travessa el riu Ebre. A la dreta i al centre de les seves cabaloses aigües emergeix un monument de la famosa batalla de l’Ebre, i al final del pont l’església del Roser ens acomiada desitjant-nos una bon Camí.
Immediatament, es torça a la dreta per prendre, la Rambla de Catalunya que condueix a una gran rotonda coneguda popularment com “Els Quatre Camins”. Cal seguir de front cap a Roquetes, fins a arribar al Canal de l’Ebre, que no ha de creuar-se,  assenyat amb la llegenda: Camí de Sant Jaume. Prendrem el canal, al qual estarà sempre a la part esquerra, seguint el camí fins arribar a Xerta. 
Abans es passa per la petita localitat d’Aldover, que queda a l’esquerra, i per unes instal·lacions esportives i d’esbarjo, que poden ser útils per prendre un petit respir. La ruta està marcada també per la Via Verda.
 
Font: Xacobeo Ebre Montsià  http://www.xacobeoebremontsia.com/

 

Powered by Wikiloc
Open chat